Orta Doğu Siyasi Tarihi ve Uluslararası İlişkiler alanında doktora derecesi, Orta Doğu'nun akademik çalışmalarına önemli katkılarda bulunmaya kararlı bireyler için tasarlanmış son derece uzmanlaşmış, ileri düzeyde bir araştırma derecesidir. Program, bölgedeki tarihi, siyasi ve sosyo-ekonomik dinamikler ve bunların küresel siyaset üzerindeki etkileri üzerine eleştirel, bağımsız araştırmalara vurgu yapmaktadır. Öğrenciler özgün araştırmalar yapmak, mevcut akademik çalışmalarla etkileşim kurmak ve Orta Doğu'nun uluslararası ilişkilerdeki rolünün anlaşılmasına katkıda bulunmak için gerekli araçları geliştirirler.
Uluslararası ilişkilerde teori ve pratik arasında köprü kurmayı hedefleyen Doktora programı; tarih, siyaset, ekonomi, uluslararası ilişkiler ve Ortadoğu kültürü ve toplumlarını kapsayan dersler sunmaktadır. Sunulan dersler aracılığıyla bölgeye dair geniş bir bakış açısı kazandıktan sonra, her öğrenci kendi akademik ve kariyer hedefleri doğrultusunda belirlemiş olduğu özgül alanda bir çalışma programı geliştirerek araştırmasına başlayacaktır. Seçmiş oldukları alanda en üst seviyede akademik çalışmalar yapabilmek adına, doktora öğrencilerinden Ortadoğu dillerinden birini öğrenmeleri beklenmektedir. Bu doğrultuda, Anabilim dalında doktorayı tamamlayabilmek için öğrencilerin seçmiş oldukları bölge dilinde yazılı ve sözlü olarak yetkin seviyeye gelmiş olduklarını göstermeleri gerekmektedir.
Orta Doğu Siyasi Tarihi ve Uluslararası İlişkileri Doktora Programı, bir araştırma gündemi oluşturmaya yönelik bireysel gözetimden oluşan ve bir doktora teziyle sonuçlanan dört ila altı yıllık bir programdır. Öğrencilerden ilgi alanlarına özgü ve bir ila iki yıl sürebilecek ileri araştırma yöntemlerinde dayalı dersler almaları beklenir. Derslerin tamamlanmasının ardından öğrenciler, Orta Doğu'nun siyasi tarihi ve uluslararası ilişkileri konusundaki bilgi yeterliliklerine karar vermek için yazılı ve sözlü bir sınava tabi tutulurlar. Dana sonra, danışman onayı ile öğrenciler iki ila dört yıl içinde bir doktora tezi teslim ederek sözlü savunma sınavına girmeye (viva) hak kazanırlar.
Bu sayfa Ortadoğu Siyasi Tarihi ve Uluslararası İlişkileri Anabilim Dalı tarafından en son 21.01.2025 13:02:41 tarihinde güncellenmiştir.